Dutch English

Jo – Annes de Bat

12 januari 2017

Hier gaan over het tij, de maan de wind en wij..

Zo staat geschreven in het beton op de Oosterscheldekering. Vroeger besliste de maan, de wind en het tij of we droge voeten hielden. Nu zijn we door de Deltawerken gelukkig beter beschermd. Zeeland en het tij, het landschap is continue in beweging.

Alleen voor de wielrenners in Zeeland is er al in die jaren niet veel veranderd. De Zeeuwse elementen zijn gebleven. Zeeuwse wielerrondes worden nog altijd gekenmerkt door de wind die vrij spel heeft hier op het vlakke land. Adrie van der Poel zei eens: “Wat de heuvels zijn voor Limburg, is de wind voor Zeeland en ik weet niet wat lastiger is voor een coureur..”

De TACX Pro Classic Zeeland is de 'la doyenne' van het Zeeuwse wielrennen. De oudste profkoers van Zeeland en een van de oudste koersen van het land. Natuurlijk is de naam van de Ronde in de loop van de jaren gewijzigd: van de Profronde van Midden-Zeeland tot Deltatour naar de Ronde van Zeeland Seaports en nu de TAXC Pro Classic Zeeland. Nieuwe tijden, nieuwe partnerships. Maar in de kern is ze onveranderd: de wind bepaalt hier nog altijd de strijd.

De TACX Pro Classis Zeeland hoort voor mij in het rijtje van de beroemde klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, een Strade Bianchi. Dat klinkt hoogdravend, maar ik zal uitleggen waarom. Wind is een van de basiselementen die de wielersport maakt. Naast bergen, heuvels, kasseien, modder, regen en kou is wind een van de belangrijkste scherprechters in de sport. Wind past nergens beter dan bij Nederland en meer specifiek Zeeland. Koersen worden hier keer op keer beslist dankzij de wind. Internationale rondes als de Giro d'Italia en de Tour de France mochten dat ondervinden, wielerliefhebbers smullen van de onvoorspelbaarheid ervan. De sport heeft er belang bij die zo specifieke discipline over te brengen op nieuwe generaties. Zeeland werkt daar hard aan met topkoersen voor junioren, beloften en vrouwen. En daar hoort ook bij dat de grote mannen de strijd met elkaar aangaan op het allerhoogste niveau! Zij dienen als inspirerend voorbeeld voor de jeugd.

Natuurlijk realiseer ik me dat dit niet evident is in de overvolle wielerkalender, het is daarom goed dat de UCI meewerkt aan de eerste opwaardering. Wat mij betreft blijft het daar niet bij en zien we over 10 jaar de TACX Pro Classic Zeeland terug in het rijtje van grote klassiekers. Dat vraagt echter ook dat de organisatie doorgroeit en professionaliseert. Er zullen meer partners moeten komen, meer draagvlak en beleving voor bezoekers. De komende jaren zullen uitwijzen of die stap gezet kan worden. Voor de editie van 2017 rest mij de renners veel wind toe te wensen!

Jo – Annes de Bat

Gedeputeerde sport, promotie & economie