Dutch English

Oudste profronde van Zeeland

De nieuwste klassieke profwedstrijd van Nederland én toch een koers met een rijke historie. De Tacx Pro Classic bouwt verder op de kennis en ervaring opgebouwd in Zeeland sinds de eerste Ronde van Midden Zeeland in 1959.

Die eerste Ronde werd de Ronde van Midden Zeeland vanwege de eilandenstructuur van onze provincie. Alleen Walcheren en Zuid-Beveland hadden destijds een vaste verbinding, de overige eilanden waren voor het peloton onbereikbaar. De wedstrijd, toen nog voor amateurs, werd verreden tussen Middelburg en Goes. Als we het routekaartje uit die tijd bekijken dan is duidelijk dat ook in die beginjaren, al alle ingrediënten aanwezig waren voor een zware wedstrijd.
De Kattendijksedijk gold als scherprechter voor de aankomst in Goes. Met verschillende plaatselijke ronden werd de altijd aanwezige wind langs de Oosterschelde de doorslaggevende factor voor de deelnemers. De mooie namen op de erelijst tonen aan dat je van goeden huize moest komen om deze wedstrijd te winnen.

Door de afsluiting van het Veerse Meer kon in 1961 Noord-Beveland in het parcours worden opgenomen. En, na de aanleg van de 5 km lange Zeelandbrug, volgde in 1965 uitbreiding naar Schouwen-Duiveland.
Vanaf 1974, aan de vooravond van een gouden periode in het Nederlandse wielrennen, werd de Ronde van Midden Zeeland een wedstrijd voor beroepsrenners.

De bouw van de Oosterscheldekering (1976-1986) bood nieuwe, prachtige kansen voor de verdere ontwikkeling van de Zeeuwse ronde. Onze wielerwedstrijd had de primeur om hier als eerste overheen te rijden. Er kwamen nog rubber matten aan te pas maar toen werd al duidelijk dat deze negen kilometer lange stormvloedkering een heuse fietsuitdaging zou worden.

De Ronde heeft met de uitbreidingen van verbindingen tussen de eilanden vele parcoursen gekend. De naam bleef echter lange tijd hetzelfde,  totdat in 1998 een nieuwe hoofdsponsor zich aandiende. De naam werd toen gewijzigd in DELTA Profronde.

In 2008 volgde een fusie met het Zeeuws-Vlaamse OZ Wielerweekend en ontstond de meerdaagse wedstrijd DELTA Tour Zeeland. In 2012 werd teruggeschakeld naar een één-daagse koers, met een nieuwe hoofdsponsor en een nieuwe naam: de Ronde van Zeeland Seaports. Met de komst van deze sponsor werd de wedstrijd afwisselend boven en onder de Westerschelde verreden.

In 2014 volgde (wederom) een historische passage: in deze Ronde van Zeeland Seaports werd de Westerscheldetunnel opengesteld voor het peloton.  Een bijzondere gebeurtenis aangezien deze 6,6 kilometer lange tunnel hiervoor volledig afgesloten moest worden voor het verkeer.  In 2015 werd de laatste Ronde gereden. In 2016 lukte het, wegens gebrek aan sponsors, helaas niet de koers te organiseren.

Met de komst van de nieuwe hoofdsponsor Tacx ziet de toekomst van de Zeeuwse Ronde er weer zeer rooskleurig uit. De ambitie is om uit te groeien tot de tweede grote wielerklassieker van Nederland (na de Amstel Gold Race). Sponsor Tacx tekende een contract voor 3 jaar met een optie op nog eens twee jaar. Daarnaast zal Tacx, als sponsor van 7 WorldTour-ploegen (o.a. LottoNL-Jumbo, Etixx-Quick Step en Roompot-Nederlandse Loterij) zorgen voor een sterk deelnemersveld.

Aan de lange historie van de Ronde van Midden Zeeland zal half oktober 2017 in de vorm van de Tacx Pro Classic, een nieuw hoofdstuk toegevoegd kunnen worden…

 

Parcours

Klik hier voor de link naar de routebeschrijving.

Bekijk route

Verhalen

Achtergrondverhalen van renners en betrokkenen.

Lees verder