Dutch English

De rijke historie van de Tacx Pro Classic

20 september 2019

Als op 12 oktober 2019 het startschot klinkt voor de Tacx Pro Classic wordt daarmee niet alleen de 3e editie op gang geschoten, er wordt tegelijkertijd een nieuwe editie toegevoegd aan de rijke historie van de wielerklassieker Ronde van Midden-Zeeland.

Op 18 juli 1959 werd de eerste Ronde van Midden-Zeeland verreden. Tussen de start en finish, beiden in Goes, legden de renners 200 km af over Zuid-Beveland en Walcheren. Eén van de scherprechters in dat eerste jaar was de Kattendijksedijk die nog steeds onderdeel uitmaakt van het parcours. De 21-jarige Miel Verstraeten uit Eede werd de Zeeuwse winnaar van deze eerste editie. Hij was de hele dag druk in ontsnappingen, o.a. met Cees Raas uit ’s-Heerenhoek die als 15e wist te finishen. Het was een zware koers, van de 92 gestarte renners finishten er slechts 41. Voor het talrijke publiek was het een waar spektakel. B & W Goes en de VVV Zeeland waren ook zeer in hun nopjes met de komst van deze wedstrijd. De organisatie was in handen van de ZRTC Middelkamp, zij gaf de burgemeester van Goes, als aandenken aan deze allereerste Ronde van Midden-Zeeland een asbak (!).

Met de voltooiing van de Deltawerken kreeg de Ronde van Midden-Zeeland haar huidige vorm. Noord-Beveland werd bereikbaar in 1961, Schouwen-Duiveland volgde in 1965. De laatste toevoeging aan het parcours vormt de Oosterscheldekering (1986), nu de iconische finishplaats.
Was de wedstrijd in de eerste jaren een amateurkoers, sinds 1974 staan de profs aan de start. Een prachtige timing want dat was ook het begin van de gouden jaren van het Nederlandse profwielrennen. Op de erelijst prijken dan ook beroemde namen als Knetemann (2x), Solleveld (2x), Raas, Lubberding, van Poppel en Nijdam.

Tussen 1998 en 2015 waren er enkele naam- en parcourswisselingen maar sinds 2017 is de Ronde van Midden-Zeeland weer terug bij haar roots onder de naam van de nieuwe hoofdsponsor Tacx. Op 12 oktober 2019 zal een nieuw spannend hoofdstuk geschreven worden in de geschiedenis van de Zeeuwse klassieker!